Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Kaartreaders

Dick Crijns, Senior Adviseur AMLC

Onder Nieuwsartikelen is te lezen dat er op Schiphol twee personen zijn aangehouden. Naast een grote hoeveelheid contant geld werd ook een groot aantal bankkaarten en kaartlezers aangetroffen in hun bagage.

Het is bekend dat criminelen bij strafbare feiten en ook in het witwasproces gebruikmaken van het liefst anonieme (bank)rekeningen en dat met name de bijbehorende passen een eenvoudig instrument zijn om geld op te nemen of te storten. Als AMLC waren we dan ook zeer benieuwd wat hier speelt en daarom staan we het opsporingsteam ook bij. We hopen jullie binnenkort dan ook meer te kunnen vertellen over waarom met name zoveel kaarten en lezers vervoerd werden. De redenen kunnen divers zijn. Naast witwassen is ook denkbaar dat het gaat om kaarten die gebruikt worden bij faillissementsfraude, het leeghalen van gehackte of geskimde rekeningen, deviezen fraude enz.

We kregen uit het land ook vragen over wat je nu moet doen als je dit soort (bank)kaarten tegenkomt. Daarom nu alvast wat informatie hierover. We spreken bewust over passen en niet over bankpassen of passen voor debit- en creditkaarten. Voor het achterhalen van informatie is dat onderscheid namelijk niet relevant. De hoofdlijn is bij iedereen wel bekend; namelijk beslag leggen op het saldo en de informatie ophalen bij de betaalorganisatie waar de rekening aangehouden wordt.

Maar hoe weet je nu welke betaalorganisatie dit is? De meesten gaan er vanuit dat dit de organisatie is die op de buitenkant van de kaart staat, maar schijn bedriegt. Essentieel is de ‘binnenkant’ van de kaart (de chip of de magneetstrip). Wil je dus weten bij welke organisatie je moet zijn dan moet je de kaart uitlezen. Om dit te kunnen doen is een aantal jaren geleden aan vrijwel alle politieregio’s,  KMar en BOD-en een aantal readers verstrekt.

Werkwijze

De werkwijze van de kaartreader is zeer eenvoudig. Zonder speciale software kun je de reader aan iedere willekeurige USB-poort hangen. Als je hierna een tekstprogramma (bijv. Word) opent en daarna de kaart door de reader schuift, krijg je de ‘binnenkant’ van de kaart te zien. Dit lijkt in eerste instantie een rare brij van cijfers en letters, maar als je goed kijkt, zal je zien dat het rekeningnummer van de kaart ook in de reeks verwerkt is en (vaak bij credit en debitkaarten) ook de naam van de rekeninghouder. Je weet nu of de buiten- en binnenkant van de kaart gelijk zijn. Als je beslag gaat leggen bij de bank weet je of je ook naar de goede rekening kijkt. Bij de readers zit een eenvoudige instructie maar ook de informatie van Equence (telefoonnummer: 030-2835550)  die je zo nodig verder kan helpen.

Een groot misverstand is dat het saldo en de transacties ook op de kaart staan. Bij bankkaarten en debit- en creditkaarten is dit echt nooit zo. Deze gegevens moeten bij de betaalorganisatie opgevraagd worden. Ook het idee dat een kaarteigenaar niet meer over het geld kan beschikken nadat je de kaart in beslag genomen hebt, is onjuist. Snel beslagleggen bij de betaalorganisatie is de meest effectieve manier.

Voorbeeld

Op deze passen (bank- en debitkaart) zou je onderstaande informatie verwachten bij het uitlezen. Voor de eenvoud hebben we de verwijzingen rood gemaakt.

Aanwijzing voor witwassen

Kan dit uitlezen van kaarten je ook helpen bij het krijgen van aanwijzingen voor witwassen? Als je op de AMLC website kijkt zie je daar een filmpje over hoe eenvoudig het is om zelf de magneetstrip op een kaart aan te passen. Wil jij dus als crimineel gewoon kunnen betalen met een betaalkaart, maar wil je voorkomen dat wij als opsporing eenvoudig zien van welke bankrekening het geld komt, dan kopieer je de code van je bankkaart naar een andere kaart en wij worden misleid. Nog handiger is de kaart van de plaatselijke bouwmarkt even aan te passen en je hebt toch nog de toegang tot je rekening. Het advies van alle afpakkers is dan ook al jaren om goed naar álle plastic kaartjes met magneetstrip (en chip) te kijken. Helaas hebben we nog geen casus gehad waarbij we voor het bepalen van een redelijk vermoeden van witwassen alleen een gemanipuleerde kaart tegengekomen zijn. Tot nu toe waren er naast het bezit van gemanipuleerde kaarten ook vele andere aanwijzingen voor witwassen. Maar alleen het gebruik van een gemanipuleerde kaart en dus het verhullen van vermogen lijkt in onze ogen al voldoende om tot een redelijk vermoeden van witwassen te komen.

FAQ:

Zijn we in de praktijk al gemanipuleerde chips tegengekomen?
- Neen, het manipuleren van de chip lijkt nog te complex. Chiplezers zijn om deze reden ook nog niet beschikbaar gesteld.

In Europa werken alle betaalautomaten en (privé en zakelijke)betaalterminals toch met een chip. Is de magneetstrip dan nog wel relevant?
- Dit is correct, maar in grote delen van de rest van de wereld is de magneetstrip nog gewoon bruikbaar.

Bij bepaalde kaarten zie ik bij het uitlezen wel een naam en bij anderen niet?
- Bij bankkaarten staat vrijwel nooit de naam op de magneetstrip. Bij debit- en creditkaarten wel. Hierbij is opvallend dat de naam vaak omgedraaid wordt en er een ‘/ ’ tussen geplaats wordt. (zie voorbeeld ipv “LAKE TAHOU” staat er “TAHOU/LAKE”.)

Staat de informatie altijd op dezelfde plaats in de brij van cijfers en letters?
- Neen helaas! Er zijn meerdere modellen. Je herkent wel snel een bankkaart als je het een paar keer gedaan hebt.

Samenvattend is ons advies te zorgen dat je de goede rekeningen achterhaalt en bevraagt. Blijf goed zoeken naar alle plastic kaartjes met een magneetstrip (chip). Lees ze uit en kijk of er geen verwijzingen naar bankrekeningen etc. zijn. Als de kaart gemanipuleerd is, denk dan aan een begin van een verdenking voor witwassen.

Mochten jullie in de praktijk ook geconfronteerd zijn of worden met gemanipuleerde kaarten neem dan contact met ons op. We staan je graag bij met kennis rond witwassen in deze zaken en zijn daarna weer in staat deze ervaring te delen. Want dankzij de oplettendheid bij de KMar en hun bereidheid om nu al informatie te delen, kunnen wij jullie nu en in de toekomst op de hoogte houden.

Deel deze pagina