Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Workshop Ed van Utrecht

Ed van Utrecht is inmiddels een goede bekende binnen witwasbestrijding Nederland. Al een aantal jaren vraagt Edje in een workshop aan de deelnemers om hem te helpen zijn criminele geld te ‘legaliseren’. Van een vondst van een zak met contant geld in het bos tot het gebruiken van een rechterlijke uitspraak om een dwangbetaling uit te voeren, er zijn al heel wat oplossingen de revue gepasseerd.

Op 13 januari jl. gaven we de workshop voor het eerst digitaal. Collega’s vanuit OM en DNB, maar ook vanuit private partijen zoals banken en verzekeraars waren van de partij. Na een introductie over witwassen werden er in gemixte groepen creatieve oplossingen bedacht om het geld van Edje wit te wassen. Vervolgens kwamen alle groepen weer bij elkaar en werden nog veel meer mogelijke oplossingen besproken. Doel van de workshop is niet het onthouden van al die oplossingen, maar ‘anders kijken’. Dit kan helpen om witwassen eerder te signaleren.

Niels Noordraven, Compliance officer bij Nationale Nederlanden: ‘Ik heb met veel plezier deelgenomen aan de workshop. Het was erg interessant om in een groep met andere deelnemers, die elk weer hun eigen expertise meebrachten, te denken als een witwasser. Hierdoor ontstonden allerlei creatieve witwasconstructies binnen de groepen. Tot slot leuk dat Edje zelf nog aansloot om uitleg te geven over manieren om zijn criminele inkomsten te witten.

De volgende digitale workshop is dinsdagmiddag 13 april 2021. Interesse kenbaar maken kan via AML.Centre_Postbus@belastingdienst.nl, max. 3 deelnemers per organisatie.

Deel deze pagina