Ga direct naar de inhoud

Toegevoegde waarde witwassen

Publicatiedatum 05-03-2018

Bij het AMLC krijgen we vaak vragen die feitelijk terug te voeren zijn tot één hoofdthema. "Wanneer heeft het witwasdelict nu echt toegevoegde waarde?"

Bij zaken met een onbekend gronddelict is de toegevoegde waarde van de aanpak via witwassen duidelijk. Maar hoe zit dat bij zaken met een bekend gronddelict? Witwassen standaard naast het gronddelict ("witwassen tenzij") heeft niet altijd zin. Dit is voor ons aanleiding geweest om een product te maken rond dit thema met de titel "Van witwassen tenzij naar witwassen omdat".

Het zijn 7 punten wanneer het in elk geval zinvol kan zijn om het witwasdelict toe te voegen aan een onderzoek. Dit zijn 7 basispunten maar natuurlijk kunnen er soms extra redenen zijn. Bijvoorbeeld omdat je een tweede anker (een extra delict) wilt hebben in je onderzoek. Of omdat je naar een strafverzwaring toe wilt of extra kleuring over de rol van de verdacht wilt, bijvoorbeeld ten behoeve van de listigheid/opzet.

De bedoeling is dat wordt nagedacht of het toevoegen van witwassen naast het gronddelict wel zinvol is. Zodat witwassen niet standaard wordt meegenomen maar alleen wanneer er goede redenen zijn.

7-puntenplan