Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

7-puntenplan: Van ‘witwassen tenzij’ naar ‘witwassen omdat’

Bij het AMLC krijgen we vaak vragen die feitelijk terug te voeren zijn tot één hoofdthema: ‘Wanneer heeft het witwasdelict nu echt toegevoegde waarde?’ Bij zaken met een onbekend gronddelict is de toegevoegde waarde duidelijk. Maar hoe zit dat bij zaken met een bekend gronddelict?

Witwassen standaard naast het gronddelict (‘witwassen tenzij’) heeft niet altijd zin. Dit was voor het AMLC aanleiding om een 7-puntenplan op te stellen met de titel Van ‘witwassen tenzij’ naar ‘witwassen omdat’.

Het beschrijft 7 omstandigheden wanneer het in elk geval zinvol kan zijn om het witwasdelict toe te voegen aan een onderzoek. Natuurlijk kunnen er meer redenen zijn dan deze 7. Omdat je bijvoorbeeld een tweede anker (een extra delict) wilt hebben in je onderzoek. Of omdat je naar een strafverzwaring toe wilt, of extra kleuring over de rol van de verdachte wilt ten behoeve van de listigheid/opzet.

De bedoeling is dat wordt nagedacht over de zin van het toevoegen van witwassen naast het gronddelict. Zodat witwassen niet standaard wordt meegenomen, maar alleen als daar goede redenen voor zijn.

1. Het basisdelict is te licht om bepaalde dwangmiddelen in te zetten. 2 Er zijn meerdere verdachten/betrokkenen die niet als personen zijn te relateren aan het basisdelict, maar wel aan witwassen. 3. Het basisdelict is verjaard. (Witwassen is een voortdurend delict) 4. Het basisdelict is niet te vervolgen, bijvoorbeeld omdat al een bestuurlijke (boete) maatregel is genomen. 5. Het basisdelict laat geen rechtshulp/gegevensuitwisseling met een andere staat toe, maar witwassen wel. 6. Het voordeel uit het basisdelict is maar beperkt. Er zijn echter meer onverklaarbare inkomsten, die te relateren zijn aan witwassen. 7. afpakken ten behoeve van witwassen is eenvoudiger dan voor basisdelicten.

Op deze pagina