Ga direct naar de inhoud

Podcasts

Twee belangrijke pijlers van het AMLC zijn kennis delen en samenwerken. Kennis delen doen we op verschillende manieren. Deze podcasts zijn hier een voorbeeld van. We willen hiermee een aanzet geven om de luisteraar verder te laten denken. Als deze witwasconstructie kan, kan die ook. Als de crimineel een rechterlijke uitspraak gebruikt om een transactie te legitimeren, wat zijn dan nog andere constructies die een schijn van legitimiteit geven?

Podcast Wat doet het AMLC

Het AMLC is opgericht om de witwasbestrijding continu te verbeteren. Zo legt het AMLC de link met de financiële wereld en zijn we continu bezig met het bevorderen van kennis, samenwerking en preventie. In een podcast van Compliance Adviseert bespreekt AMLC-collega Suzanne Visser welke rol het AMLC speelt in de witwasbestrijding en wat financiële instellingen daarvan kunnen leren. Ze vertelt uitgebreid wat het AMLC precies doet (van oprichting tot heden) en ze geeft vele praktische tips om witwassen te herkennen. De podcast is hier te beluisteren.

Podcast witwassen in het nieuws

In deze podcast zoomen we in op witwasconstructies die recent in het nieuws zijn geweest. Aan de hand van nieuwsberichten leggen we uit hoe de rechtspraak kan worden misbruikt om wit te wassen (de sham litigation), hoe criminelen misbruik kunnen maken van crowdfunding en vertellen we over zwartwassen bij corruptie en de rol van poortwachters bij het signaleren hiervan. Ook blijkt weer uit deze podcast hoe belangrijk samenwerken in de witwasketen is. Luistertijd ± 15 min.

Podcast Trade Based Money Laundering

In deze podcast staan we stil bij de meest uitdagende vorm van witwassen, Trade Based Money Laundering. Dit is het gebruiken of opzetten van internationale handelsstructuren om criminele waarde wit te wassen. In de podcast leggen we de theorie uit en geven we concrete voorbeelden van Trade Based Money Laundering. Luistertijd ± 15 min.

Lees hier meer over TBML. Voor vragen/opmerkingen over het thema kunt u terecht bij AMLC-collega Tamara Pollard-Maijer via tw.pollard-maijer@belastingdienst.nl.

Podcast bedrijfstypologieën

In deze podcast kijken we op een andere manier naar witwassen. Vanuit bedrijfstypologieën is bijvoorbeeld de accountant gewend te kijken naar aanknopingspunten voor de controle aanpak. De vraag is nu of deze benadering ons ook kan helpen bij het beter onderkennen van misbruik door witwassers. Luistertijd ± 11 min.

Blogcast AMLC in Coronatijd

De blogcast is hier te beluisteren, mits ingelogd.

Blogcast AMLC Data & Analyse

De blogcast is hier te beluisteren, mits ingelogd.