Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van AMLC

Podcasts

Twee belangrijke pijlers van het AMLC zijn kennis delen en samenwerken. Kennis delen doen we op verschillende manieren. Deze podcasts zijn hier een voorbeeld van. We willen hiermee een aanzet geven om de luisteraar verder te laten denken. Als deze witwasconstructie kan, kan die ook. Als de crimineel een rechterlijke uitspraak gebruikt om een transactie te legitimeren, wat zijn dan nog andere constructies die een schijn van legitimiteit geven?

Podcast witwassen in het nieuws
In deze podcast zoomen we in op witwasconstructies die recent in het nieuws zijn geweest. Aan de hand van nieuwsberichten leggen we uit hoe de rechtspraak kan worden misbruikt om wit te wassen (de sham litigation), hoe criminelen misbruik kunnen maken van crowdfunding en vertellen we over zwartwassen bij corruptie en de rol van poortwachters bij het signaleren hiervan. Ook blijkt weer uit deze podcast hoe belangrijk samenwerken in de witwasketen is. Luistertijd ± 15 min.

 

Podcast Trade Based Money Laundering
In deze podcast staan we stil bij de meest uitdagende vorm van witwassen, Trade Based Money Laundering. Dit is het gebruiken of opzetten van internationale handelsstructuren om criminele waarde wit te wassen. In de podcast leggen we de theorie uit en geven we concrete voorbeelden van Trade Based Money Laundering. Luistertijd ± 15 min.

Lees hier meer over TBML. Voor vragen/opmerkingen over het thema kunt u terecht bij AMLC-collega Tamara Pollard-Maijer via tw.pollard-maijer@belastingdienst.nl.

 

Podcast bedrijfstypologieën 
In deze podcast kijken we op een andere manier naar witwassen. Vanuit bedrijfstypologieën is bijvoorbeeld de accountant gewend te kijken naar aanknopingspunten voor de controle aanpak. De vraag is nu of deze benadering ons ook kan helpen bij het beter onderkennen van misbruik door witwassers. Luistertijd ± 11 min.