Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Opleidingen

Het AMLC heeft zich onder meer als doel gesteld dat partijen over adequate vakkennis en expertise beschikken om witwassen te onderkennen en optimaal te bestrijden. Dit proberen we te bereiken met verschillende activiteiten, waaronder het geven van opleidingen, presentaties, kennissessies en workshops.

Presentaties en kennissessies

In beginsel geven we presentaties in het kader van een samenwerking, en niet als ‘los’ evenement. Daarnaast werken we graag samen met landelijke of overkoepelende organisaties in plaats van met regionale kantoren; dit doen we om zo veel mogelijk professionals te bereiken. Verzoeken voor presentaties en ideeën voor samenwerking kunnen gemaild worden naar het AMLC.

Opleidingen

Witwasopleiding

De witwasopleiding is beschikbaar voor beginnend rechercheurs van de FIOD en andere bijzondere opsporingsdiensten. In deze tweedaagse opleiding wordt onder meer in gegaan op de fasen van het witwasproces, relevante wet- en regelgeving, de organisaties die betrokken zijn bij witwasbestrijding, opsporingshandelingen, ongebruikelijke en verdachte transacties en het stappenplan witwassen. Voor meer informatie zie MLO (mijn leeromgeving; voor FIOD-medewerkers) of neem contact op met het AMLC.

Workshops

Witwasspel: Edje van Utrecht

Het AMLC heeft een witwasspel ontwikkeld waarin de deelnemers gedurende de workshop onderdeel uitmaken van een criminele organisatie. Ze krijgen van de grote crimineel ‘Edje van Utrecht’ de opdracht om op creatieve wijze geld wit te wassen. Aan de spelers van het spel wordt gevraagd om witwasconstructies te bedenken.

Het witwasspel is al door veel verschillende groepen gespeeld. Het doel van de training is om mensen creatief te laten denken en bewust te maken van hoe legale constructies misbruikt kunnen worden door criminelen. Die bewustwording kan helpen om witwassen eerder te signaleren.

Twee keer per jaar organiseert het AMLC deze workshop voor deelnemers vanuit verschillende publieke en private organisaties, maximaal drie deelnemers per organisatie. Het leuke van al die verschillende ‘bloedgroepen’ is dat er ook van elkaar geleerd kan worden. Als u op de wachtlijst wilt, mail ons dan met in het onderwerp ‘Edje van Utrecht’.

Witwasspel: Pressure Cooker

Samen met PwC heeft het AMLC een workshop ontwikkeld om kennis en bewustzijn rondom anti-witwassen te vergroten. In deze workshop kruipen de deelnemers in de huid van een onderneming die met een witwasschandaal wordt geconfronteerd. Wordt de betreffende onderneming inderdaad gebruikt door criminelen? Onder begeleiding van een analist en een witwasspecialist werken de deelnemers aan de hand van zelf geformuleerde hypotheses uit wat er mogelijk aan de hand is.

Het doel is om witwassen te herkennen en stil te staan bij de mogelijke zwakke plekken in de eigen organisatie. Zou mijn bedrijf ook misbruikt kunnen worden? Lees meer op de website van PwC en bekijk een kort filmpje om een impressie te krijgen van het spel.

Twee keer per jaar organiseren we deze workshop voor deelnemers vanuit de private sector (o.a. professionals werkzaam in de compliance, integriteit, AML of onderzoekspraktijk). Maximaal drie deelnemers per organisatie. Als u op de wachtlijst wilt, mail dan naar: fiod.pwc.pressurecooker@belastingdienst.nl

Deel deze pagina