Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

AMLC suite

Het AMLC gebruikt data-analyse om nieuwe verdachten, criminele netwerken, trends en fenomenen te identificeren op het gebied van witwassen. Met deze inzichten kan de opsporingscapaciteit van de FIOD zich richten op de zaken met de grootste impact voor de samenleving. Het AMLC heeft voor het uitvoeren van deze analyses op relevante data zijn eigen tooling ontwikkeld op basis van open-source technologie: de AMLC Suite.

Bij het uitvoeren van analyses wordt gebruik gemaakt van zowel open bronnen (zoals The Panama Papers) als gesloten bronnen (bijv. verdachte transacties die de FIU signaleert). Bij de keuze voor de bronnen is niet de hoeveelheid data van belang, maar de relevantie van de data voor de bestrijding van witwassen. Het gaat dus niet om big data, maar om relevant data. De analyses ondersteunen voor een belangrijk deel de drie thema’s van het AMLC: Trade-Based Money Laundering, Financial Safety en Concealed Assets. Ook wordt de AMLC Suite internationaal ingezet bij de analyses van de J5 (zie: AMLC internationaal). Daarnaast wordt de AMLC Suite gebruikt bij data challenges die door het AMLC worden georganiseerd.

Bij de ontwikkeling van tools maakt het AMLC voornamelijk gebruik van vernieuwende, bij voorkeur open-sourcetechnologie. Het voordeel hiervan is dat het kwalitatief goede en snelle software oplevert zonder aanschaf- of onderhoudskosten.

AMLC Browser

De totale set aan tools wordt de AMLC Suite genoemd. Het vlaggenschip van de AMLC Suite is de AMLC Browser. Daarmee zoeken rechercheurs en analisten van de FIOD interactief in grote hoeveelheden data.

Bekijk hieronder de video voor een toelichting.

Met de zoekbalk van de AMLC Browser is het mogelijk om eenvoudig in meerdere databronnen te zoeken. Het mooie van de browser is, dat vanuit het resultaat weer verder gezocht kan worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een entiteit te selecteren en vervolgens de omliggende entiteiten zichtbaar te maken. Op basis van een zoekterm kan zo snel inzicht en overzicht worden verkregen. De AMLC Browser kan ook zoeken op basis van patronen. Bijvoorbeeld personen die gekoppeld zijn aan meer dan honderd verdachte transacties met een totale waarde boven de 10 miljoen euro (zie onderstaande figuur).

De AMLC Suite is beschikbaar voor samenwerking

In 2019 is de AMLC Suite door onze internationale collega’s uitgebreid getest. Op basis van relevante data is bekeken in hoeverre de AMLC Suite toegevoegde waarde heeft. Met de AMLC Browser en het AMLC Data Framework werden meerdere interessante signalen gevonden die anders (nog) niet waren gevonden. De AMLC Suite is na de test beschikbaar gesteld aan de J5-landen.

Het AMLC stelt de technologie (inclusief software) graag beschikbaar indien dit de samenwerking bij de witwasbestrijding ten goede komt. Dit geldt niet alleen voor publieke partners, maar ook voor private partners. De Data & Analytics-groep binnen het AMLC roept haar partners op om samen de beste tooling te maken voor de bestrijding van fraude in het algemeen en witwassen in het bijzonder.

Op deze pagina