Go directly to content
Naar de homepage

Witwassen via patentaanvragen?

31 maart 2016 12:00

In een artikel van The Economic Times van India van 2 maart 2016 lezen we over een mogelijk nieuwe manier van witwassen. Namelijk het witwassen via patentaanvragen. Het artikel gaat over de situatie in India waar de patentaanvragen enorm zijn toegenomen. Volgens het artikel is de werkwijze als volgt. Een persoon in het bezit van zwart of crimineel geld gaat een samenwerking aan met een patenthouder. Het patent wordt vervolgens verkocht naar een firma buiten India voor een enorm bedrag. Het geld wordt legaal overgemaakt naar India waarbij maar een relatief laag percentage aan belastingen wordt betaald, zo’n 10%.

Op 3 maart lezen we in het nrc dat patentaanvragen enorm zijn gestegen. Vooral de aanvragen in Europa vanuit China en de VS zijn sterk gestegen. Nederland en Zwitserland hebben per hoofd van de bevolking trouwens de meeste aanvragen. En Phillips is de overall koploper met 2.400 octrooiaanvragen vorig jaar.

De sterke stijging is volgens het octrooibureau een teken van het innovatieve vermogen van de Europese economie. Maar vanuit witwasperspectief wellicht toch ook wel een risico… Alertheid lijkt in ieder geval geboden.