Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Know your sector (KYS)

Dit jaar zijn de Douane en het AMLC gestart met een samenwerking in het kader van trade based money laundering (TBML).

Iedere sector is anders en kent andere geld- en goederenstromen. Om op zoek te kunnen gaan naar deviaties maar ook om signalen beter te kunnen duiden, is sectorkennis noodzakelijk. Elk kwartaal duiken het AMLC en de Douane gezamenlijk in een andere sector. Kennis wordt opgedaan uit douane data, AMLC data, open source info en gesprekken met specialisten. Centraal staat een gezamenlijke themadag ieder kwartaal met een specifieke sector. Doel is antwoord krijgen op vragen als: welke spelers spelen op welk moment een rol? Hoe lopen de geldstromen en de goederenstromen? En waar zitten de witwasrisico's? 

De eerste sector die we hebben bekeken is groentezaden. De themadag 'Witwassen in relatie tot de handel in groentezaden' vond plaats op dinsdag 31 januari. Onder andere de NVWA, Bejo Zaden, Rijk Zwaan, NAK tuinbouw en branchevereniging Plantum waren vertegenwoordigd. Het AMLC trapte af met een spoedcursus TBML. Vervolgens gaf de Douane een presentatie over de Douane data: met welke landen handelen wij het meest in deze sector, welke bedragen gaan om in de sector en over welke gewichten hebben we het? Het AMLC gaf vervolgens een presentatie over het sectorbeeld op basis van de verdachte transacties. In de middag hebben we antwoord gekregen op onze vragen vanuit de sector. Alle informatie die we ophalen, verzamelen we in een factsheet. Deze volgt zodra deze gereed is.

We kijken terug op een succesvolle eerste bijeenkomst! In de tussentijd zijn we al druk bezig met de voorbereiding van de volgende sector: de handel in vlees. Heb jij kennis van deze sector of ken jij mensen die werkzaam zijn in de sector, neem dan snel contact op met onze collega Tamara Pollard-Maijer: tw.pollard-maijer@belastingdienst.nl

Categorie :

Op deze pagina