Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Witwassen investeringen zonneparken

Rechtbank Amsterdam, 16 augustus 2022: ECLI:NL:RBAMS:2022:4808

Verdachte in deze zaak liet beleggers investeren in zonneparken en projecten met groene doelen, maar hij sluisde in werkelijkheid miljoenen euro’s weg voor privédoeleinden.

Verdachte haalde het geld op met obligaties die waren uitgegeven via door hem opgerichte rechtspersonen. De obligatiehouders legden het geld o.a. in ten behoeve van het milieu, vanwege de duurzame bedoelingen van verdachte en de opwekking van groene energie en zonne-energie. Van deze idealen kwam echter niets terecht. Het geld wordt namelijk kort na ontvangst met spoed overgeboekt naar andere aan verdachte gelieerde vennootschappen, aan verdachte in privé of ter aflossing van leningen. Verdachte gebruikte het geld o.a. voor de verbouwing/renovatie van zijn woning, het afbetalen van schuldeisers, auto’s en schenkingen aan een dochter.

Door het verkregen geld uit de oplichting van de obligatiehouders (geld afkomstig uit eigen misdrijf) over te maken en er betalingen mee te doen heeft verdachte het geld overgedragen en witgewassen. Verdachte wordt veroordeeld wegens oplichting en gewoontewitwassen en krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 32 maanden.

Op deze pagina