Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Wisselende verklaring over herkomst geld

Hoge Raad 30 mei 2023, ECLI:NL:HR:2023:772

Tijdens een doorzoeking is bij verdachte onderin een wasmand onder wasgoed een tas met ruim 150.000 euro gevonden, gebundeld en in coupures van 20, 50, 100, 200 en 500 euro. Verdachte beschikte over een beperkt legaal inkomen. Op grond hiervan heeft het hof geoordeeld dat sprake is van een vermoeden van witwassen en daarom van de verdachte mag worden verlangd dat hij een verklaring geeft voor de herkomst van het contante geld.

Verdachte heeft hierover aanvankelijk gezwegen en vervolgens gefaseerd en wisselend verklaard. Zo verklaarde hij bij zijn tweede verhoor dat het grote geldbedrag van iemand uit Marokko is en dat hij dat voor hem bewaart. Het zou gaan om een bedrag van € 125.000,- of € 135.000,-. Bij zijn derde verhoor verklaarde verdachte dat het geld in de wasmand van die persoon uit Marokko is en dat het € 135.000,-, € 145.000,- of € 155.000,- was. Pas tijdens het vierde en laatste verhoor heeft verdachte verklaard wie de persoon uit Marokko is. Díe persoon heeft ook weer wisselend verklaard over welk bedrag hij nu precies aan verdachte in bewaring heeft gegeven. Vervolgens is er ook nog een klaagschrift ingediend met informatie die in strijd is met de afgelegde verklaringen.

Het hof heeft geoordeeld dat de verklaring van de verdachte over de herkomst van het geldbedrag niet aannemelijk is geworden. Onder meer omdat verdachte wisselend heeft verklaard over de herkomst en de omvang van het geldbedrag, omdat de verklaring van de betrokkene een aantal tegenstrijdigheden bevat over de reden dat hij het geldbedrag aan de verdachte in bewaring heeft gegeven en omdat de verklaringen een groot aantal discrepanties bevatten.

Hoge Raad: ‘Dat oordeel getuigt niet van een onjuiste rechtsopvatting en is toereikend gemotiveerd.’

Deel deze pagina