Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Witwassen via cash centers

Rechtbank Rotterdam 2 maart 2023 ECLI:NL:RBROT:2023:1800

Deze zaak ziet op witwassen door middel van zogenaamde cash centers. Het betreft apparaten in cafés, nachtwinkels, snackbars etc door heel Nederland waar klanten vanaf eind 2016 cash geld konden invoeren en vervolgens via een account anonieme betalingen konden verrichten voor aangesloten diensten. Waaronder illegale gokwebsites. De verdachte die het betaalsysteem met een medeverdachte exploiteerde stond terecht voor onder meer het aanbieden van illegale gokdiensten en witwassen.

De rechtbank vindt dat verdachten met hun Cash Centers het illegale online gokken hebben bevorderd door het gokken laagdrempeliger te maken door anonimiteit te bieden en de mogelijkheid van contante inleg. Ten aanzien van het witwassen oordeelt de rechtbank:

Een van de bedrijven was medepleger van het bevorderen van het zonder vergunning gelegenheid bieden tot het deelnemen aan kansspelen. De genoemde gokwinsten zijn van dat misdrijf een direct resultaat en van een andere criminele herkomst van het geld is niet gebleken. Er is dus sprake van geldbedragen afkomstig uit eigen misdrijf, die het bedrijf heeft verworven, voorhanden gehad en overgedragen aan een gelieerd bedrijf. Deze gelden zijn tevens overgedragen, omgezet en verhuld, door ze over te boeken naar de buitenlandse bankrekeningen van dat gelieerde bedrijf en die overboekingen te verantwoorden met een valse overeenkomst.

Op deze pagina