Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Wat is witwassen via online gokken?

Online gokken is sinds oktober 2021 legaal in Nederland. Door illegaal geld via een (legaal dan wel illegaal) online gokplatform te pompen, kun je de herkomst van het geld maskeren. Het is een aantrekkelijke witwasmethodiek die alle fasen van het witwassen raakt.

Online gokken is een aantrekkelijke witwasmethodiek. Uit het laatste Supranationale Risk Assessment (‘SNRA’)(2022) is het risico van online gokken op witwassen naar zeer hoog opgeschaald. Reden is de enorme groei die de markt doormaakt. Er zijn meerdere manieren om je geld via een online gokaanbieder wit te wassen: (1) het geld (zonder te spelen) over je gokaccount te laten lopen en uit laten betalen, (2) opzettelijk verliezen ten bate van een andere speler, (3) player-to-player transfers en (4) het tijdelijk stallen van gelden. Een andere mogelijkheid is om zelf een online gokplatform op te richten. Tot slot kan witwassen om de hoek komen kijken bij matchfixing. 

Witwassen met/via online gokken

Online gokken biedt vele mogelijkheden om crimineel geld wit te wassen. Door je criminele geld via een gokplatform te sluizen, kun je de herkomst van het geld maskeren. Dat kan op verschillende manieren. De eerste mogelijkheid spreekt wellicht het meest tot de verbeelding: iemand opent een speelaccount en dient zijn/haar identiteit te verifiëren met een bankrekening[1]. Vervolgens kan de speler het speelaccount op vele verschillende manieren voeden. Het kan met de gekoppelde bankrekening, maar ook met allerlei andere (anonieme) betaalmethoden. Te denken valt aan credit- en debetkaarten, prepaidkaarten, cheques en cryptovaluta. Het bedrag op het speelaccount dat vervolgens wordt uitbetaald, is daarmee meteen van een legale status voorzien. Daarvoor hoef je bij sommige aanbieders niet eens gespeeld te hebben.

Een tweede mogelijkheid is wanneer er wél gespeeld wordt. De speler zal zijn/haar al dan niet anonieme gelden inzetten in spellen waarbij hij onder één hoedje kan spelen met andere spelers. De ene speler zal opzettelijk verliezen ten bate van een andere speler. Deze manipulatietechniek kost geld, maar veel witwassers zullen dit wel overhebben voor het witgewassen geld dat het oplevert.

Een derde mogelijkheid is dat het speelaccount gebruikt wordt voor de betaling van illegale transacties. De koper en de verkoper van de illegale goederen hebben beiden een speelaccount bij een online gokplatform. Via een player-to-player transfer kan gemakkelijk geld worden verplaatst van het ene naar het andere speelaccount. De spelers hoeven hiervoor niet tegen elkaar te spelen, gewoon overmaken volstaat. De verkoper laat zich vervolgens vanaf zijn speelaccount uitbetalen op zijn betaalrekening. Als iemand er naar vraagt zal de verkoper spreken van gokwinsten, maar in werkelijkheid gaat het om de opbrengst van de verkoop van de goederen. Op deze manier fungeert het speelaccount als een soort bankrekening.

Een laatste methode sluit aan op de vorige modus operandi. Een speelaccount bij een illegale aanbieder kan namelijk ook puur gebruikt worden om geld op te slaan en te verbergen voor de autoriteiten. Het verschil met de eerste methodiek, zit hem er in dat daar het geld wordt uitgekeerd als gokwinst, terwijl het geld hier alleen verhuld wordt en via dezelfde (anonieme) betaalmethode weer van het speelaccount wordt afgehaald.

Ter informatie!  Het AMLC helpt u verder

Het AMLC verwelkomt samenwerken en vragen over witwastechnieken. Neem contact met ons op voor verdere samenwerking of andere vragen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door u te abonneren op onze nieuwsbrief. U kunt ons ook volgen op LinkedIn.

Witwassen met online gokken herkennen

De poortwachters die iets kunnen zien van witwassen via online gokplatforms, zijn online gokaanbieders, payment service providers en banken. De gokaanbieder dient een contract af te sluiten met een payment service provider om de betalingen af te handelen. Een gokaanbieder kan om legitieme redenen met verschillende payment service providers afspraken gemaakt hebben. Zo kan het zijn dat in verschillende landen en voor verschillende betaalmethoden andere payment service providers het aantrekkelijkste aanbod hebben. Zowel de online gokaanbieder als de payment service provider houden (derdengelden)rekeningen aan bij een bank.

Een online gokaanbieder ziet het meeste: wat er gestort wordt op een speelaccount, of en welke gokspellen gespeeld worden, wie de tegenstanders zijn en wat er daarna uitbetaald wordt. Een payment service provider faciliteert de betalingen van en naar het speelaccount. Mogelijk faciliteert een payment service provider meerdere betaalmethoden voor zo’n gokaanbieder, maar de kans is groot dat de payment service provider niet het volledige plaatje ziet wat er in en uit een speelaccount gaat. Een bank ziet tenslotte het minste, want zij zien alleen de betalingen van en naar de payment service provider. Daar staat tegenover dat de bank een beter beeld heeft bij de vermogensspositie van de gokker (en dus beter in staat in een inschatting te maken of de gokker dit geld kan hebben).

Voor meer uitleg, is het wetenschappelijke artikel van Fiedler (2013) een aanrader.

De Kansspelautoriteit geeft in haar leidraad Wwft enige toelichting op de indicatoren in de kansspelsector.

Op de website van het AMLC zijn tevens enkele relevante indicatoren te vinden. Daarnaast is in het rechtspraakproduct stappenplan een hoofdstuk opgenomen over online gokwinsten als verklaring.

[1] Fiedler, I. (2013). Online Gambling as a Game Changer to Money Laundering?

Externe bronnen

Op deze pagina