Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FinCEN files

Het zal niemand zijn ontgaan; we zijn onlangs geconfronteerd met weer een lek van financiële data die mogelijke witwasstructuren blootleggen. De FinCEN files bevatten meer dan 2.000 suspicious activity reports (meldingen van poortwachters aan de Amerikaanse evenknie van de FIU) en duizenden bulktransacties betreffende correspondent banking (een dienst die buitenlandse betalingen en betalingen in buitenlandse valuta mogelijk maakt; in dit geval dollartransacties). De informatie is via een internationaal journalistencollectief gedeeld met journalisten die elk voor hun eigen land relevante verhullende constructies naar boven halen. Ook is een deel van de informatie via de website van het journalistencollectief vrijgegeven. Dit lijkt minder informatie te zijn dan waar de journalisten over beschikken.

Wat deze leak anders maakt dan eerdere leaks, is dat het om geheime informatie van een andere staat gaat. De Verenigde Staten stellen zich op het standpunt dat wie informatie uit de suspicious activity reports openbaar maakt, een strafbaar feit pleegt. In eerdere leaks ging het om informatie afkomstig van private bedrijven (Paradise papers, Panama papers, Swiss leaks, Lux leaks, offshore leaks).

Het AMLC verdiept zich in de openbaar gemaakte informatie. Omdat er goed moet worden gekeken naar betrouwbaarheid en omdat de informatie tegen andere bronnen moet worden afgezet, vinden we het nog te vroeg om al conclusies te trekken. Ook voor wat betreft de poortwachtersrol van banken.

Deel deze pagina