Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Geen vermoeden van witwassen

Een man pleegt een aantal woninginbraken in Alkmaar en bij hem thuis worden een bromfiets en twee dure zonnebrillen aangetroffen. Naast de diefstallen wordt hem witwassen ten laste gelegd, omdat hij van de bromfiets en zonnebrillen de werkelijke aard zou hebben verhuld.

Het bewijsvermoeden voor witwassen kan alleen gebaseerd worden op de feiten dat de scooter en zonnebrillen in de woning van verdachte zijn aangetroffen, verdachte en zijn vriendin geen inkomen hebben en op enkele aanwijzingen van een criminele setting. De voorwerpen die zijn aangetroffen bij verdachte zijn slechts een aantal duizenden euro’s waard. De vriendin heeft verklaard dat zij de scooter en zonnebrillen heeft gekocht van geld dat zij heeft verdiend als thuiskapster en met geld van haar ouders. De officier van justitie heeft deze verklaring als leugenachtig aangemerkt. De rechtbank overweegt dat het om zo’n klein bedrag gaat dat een bewijsvermoeden van witwassen hierop zonder bijkomende redengevende feiten of omstandigheden niet kan worden gebaseerd. Er is te weinig bewijs voor het vermoeden dat de spullen uit misdrijf afkomstig zijn. De verklaring van verdachte voor de voorwerpen hoeft dan ook niet beoordeeld te worden omdat er geen vermoeden van witwassen is.

De verdachte wordt vrijgesproken van witwassen en de inbeslaggenomen scooter en zonnebrillen worden teruggegeven aan zijn vriendin.

Rechtbank Noord-Holland, 29-11-2020

ECLI:NL:RBNHO:2020:11161