Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Lokgeldtelmachine

Gerechtshof Den Haag 14-6-2023 ECLI:NL:GHDHA:2023:1132

Bij verdachte zijn in een ander strafrechtelijk onderzoek twee geldtelmachines in beslag genomen. Dat onderzoek richtte zich op het witwassen van grote sommen geld waarbij de woning van de verdachte zou zijn gebruikt voor het tellen en verpakken van geld. Omdat de politie vermoedde dat de strafbare feiten ook ná inbeslagname zouden worden voortgezet, is dit nieuwe onderzoek gestart waarbij in één van de geldtelmachines een technisch middel is geplaatst. Het middel gaf een (sms)signaal af aan de politie als de geldtelmachine in gebruik was. Vervolgens is de machine weer teruggegeven aan verdachte. Toen de politie inderdaad een signaal kreeg dat de geldtelmachine weer actief was is er binnengetreden in de woning van verdachte.

Wat is de wettelijke basis van inzet van het middel?

Hof: Met het middel konden geen gegevens worden vastgelegd of opgenomen. Er is geen sprake van een technisch hulpmiddel als bedoeld in art. 126ee Sv; het middel hoefde dus niet gekeurd te worden. Geen inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de verdachte. Art. 3 Politiewet is voldoende grondslag.

Is door inzet van het middel het huisrecht van verdachte geschonden?

Hof: De aanwezigheid van de door of namens de verdachte binnengebrachte geldtelmachine in de woning van de verdachte levert geen schending van het huisrecht op. Er is of kon geen beeld, laat staan een volledig beeld, worden verkregen van bepaalde aspecten van het privéleven van de verdachte. 

Was er voldoende voor binnentreden van de woning?

Er is met machtiging hulpovj op grond van art. 96 Sv binnengetreden ter inbeslagneming. Er was voldoende verdenking voor witwassen gezien onder meer de eerdere verdenking van witwassen en de inkomende sms-berichten dat de geldmachine weer actief was. De sms-berichten bleven binnenkomen waardoor het redelijk vermoeden ontstond dat er op dat moment een grote partij geld aanwezig was.

Kennelijk is er na binnentreden in de woning van verdachte daadwerkelijk een groot geldbedrag aangetroffen. Volgt een veroordeling voor witwassen.

Deel deze pagina