Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Professionele pokerspeler

Gerechtshof Amsterdam 14-03-2023 ECLI:NL:GHAMS:2023:645

Bij de doorzoeking van de auto van de verdachte is in een in roze cadeaupapier verpakte kartonnen doos een geldbedrag aangetroffen van bijna € 40.000, bestaande uit biljetten van €200, 100, 50, 20 en 10. De biljetten waren geseald in meerdere pakketjes die met tape aan elkaar waren verbonden. Verder werden in de auto vijf joints aangetroffen. Bij de latere fouillering van de verdachte werd een stuk papier aangetroffen met daarop verschillende producten waarbij de prijs vermeld stond. De op het papier vermelde producten betreffen hennepzaden en hasj en het totaalbedrag van de daarbij vermelde prijzen kwam nagenoeg neer op het in de auto aangetroffen geldbedrag. Het is ongebruikelijk om een dergelijke hoeveelheid contant geld voorhanden te hebben, en ook de wijze waarop het geld verpakt zat is ongebruikelijk te noemen. Het voorgaande rechtvaardigt zonder meer een vermoeden van witwassen, zodat het aan de verdachte is een concrete, verifieerbare en niet op voorhand hoogst onwaarschijnlijke verklaring te geven voor de herkomst van het geldbedrag.

De verdachte heeft verklaard dat hij professioneel pokerspeler is en dat het aangetroffen geld pokerwinst is. De verdachte heeft zowel in eerste aanleg als in hoger beroep stukken overgelegd waaruit blijkt dat hij actief is in het pokeren en dat hij de afgelopen jaren winsten heeft behaald hiermee. De stukken zien op de winsten die de verdachte heeft behaald met pokertoernooien. Daarnaast heeft de verdachte verklaard dat hij ook zogenoemde cashgames speelt en daarmee geld verdient (zo’n € 75.000,00 à € 100.000,00 per jaar), maar dat dit niet wordt geregistreerd en hij daarvan daarom geen stukken kan overleggen. De verdachte heeft verklaard dat hij met zijn inkomsten uit poker voorziet in zijn levensonderhoud.

Uit de door de verdachte overgelegde stukken blijkt dat hij in de zes maanden voorafgaand aan de doorzoeking van de auto met poker in totaal een (geregistreerd) bedrag van ongeveer € 37.850,00 heeft gewonnen. Voorts blijkt uit deze stukken dat de verdachte als professioneel pokerspeler bekend is. Het hof is van oordeel dat de verdachte hiermee een concrete, min of meer verifieerbare en niet op voorhand hoogst onwaarschijnlijke verklaring heeft gegeven ten aanzien van de herkomst van het aangetroffen geld en daarmee voldoende tegenwicht heeft geboden aan het witwasvermoeden, zodat nader onderzoek van het openbaar ministerie mag worden verlangd.

Er is door het openbaar ministerie onderzoek gedaan naar de inkomsten en de bankrekeningen van de verdachte. Verder heeft het openbaar ministerie meermalen navraag gedaan bij het [bedrijf01] ten aanzien van (onder meer) het aanzienlijke bedrag dat de verdachte daar in 2012 heeft gewonnen en de door dit bedrijf gevoerde procedures/registraties. Het hof is, anders dan de raadsvrouw, van oordeel dat het openbaar ministerie hiermee voldoende onderzoek heeft gedaan. Niet valt in te denken welk nader onderzoek had kunnen worden gedaan, nu de cashgames niet worden geregistreerd en de verdachte zelf geen boekhouding heeft bijgehouden.

Hieruit kan echter niet worden geconcludeerd dat met voldoende mate van zekerheid kan worden uitgesloten dat het geldbedrag een legale herkomst heeft en dat het niet anders kan zijn dan dat dit geldbedrag uit enig misdrijf afkomstig is.

Verdachte wordt vrijgesproken van witwassen.

Op deze pagina