Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Rechterlijke uitspraken ten grondslag aan miljarden euro’s aan Russisch witwasgeld

Twee jaar geleden hebben we jullie al geïnformeerd over een witwasconstructie die de bijnaam kreeg van de Russian Laundromat. Feitelijk was de modus operandi (MO) dat men een rechterlijke uitspraak gebruikte om crimineel geld legaal te verplaatsen en een legale herkomst te geven. De werkwijze was dat Engelse bedrijven via belastingparadijzen en binnen complexe vennootschapsstructuren leningen verstrekten aan Moldavische bedrijven. Als garantie op de terugbetaling stond een Russisch conglomeraat van bedrijven garant. Na een aantal jaar was de lening opgelopen tot $20 biljoen. Op dat moment bleek echter ook dat de Moldaviërs niet aan hun verplichtingen konden voldoen. Door de Engelse bedrijven werd daarop een juridische procedure opgestart in Moldavië waarbij de inzet was dat het Russische conglomeraat van bedrijven (op grond van hun borgstelling) de leningen zou terugbetalen. De rechter bevestigde de betalingsverplichting en het geld werd daarop vanuit Rusland legaal overgemaakt. De gelden liepen natuurlijk ook weer via bijzondere bancaire lijnen en waren moeilijk te achterhalen. Overigens is ook nog een leuk detail dat de rechter in Moldavië zich tegenwoordig in een grote Porsche verplaatst.

N.a.v. deze publicaties is vanuit het AMLC naar deze MO, maar ook deze casus, onderzoek gedaan. Dit heeft zowel nationaal als internationaal geleid tot een aantal signalen over het gebruik van een rechtelijke uitspraak als legitimatie voor het verplaatsen van geld. Na twee jaar zoeken hebben onderzoeksjournalisten nu aanvullende informatie verzameld en zijn er meer details bekend geworden over hoe de gelden die uit Rusland kwamen werden aangewend.
Via deze linken kun je naar de nieuwe artikelen van de onderzoeksjournalisten en de Guardian.

Binnen het AMLC zijn wij nu in samenwerking met o.a. de Engelse en Australische collega’s bezig met het verder analyseren van de gegevens die beschikbaar zijn gekomen rond de geldstromen en de betrokken bedrijven. Wij gaan er van uit dat er rond de Russian Laundromat meer dingen naar voren gaan komen. Mochten jullie belangstelling hebben om op een individueel of fenomeen niveau met ons mee te denken of samen te werken dan staan wij daar als AMLC voor open.

Mochten jullie overigens nog voorbeelden of signalen hebben rond de MO van het gebruiken van een rechtelijke uitspraak t.b.v. witwassen dan horen we dat ook graag.