Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Totstandkoming AMLC

Het bestrijden van witwassen is een speerpunt van de overheid. Om hieraan invulling te geven heeft de staatssecretaris van Financiën middelen gekregen om de witwasbestrijding te verbeteren. In 2013 is het AMLC opgericht om zich te ontwikkelen tot een platform waar partijen die betrokken zijn bij de bestrijding van witwassen, kennis en ervaringen kunnen delen en operationeel kunnen samenwerken.

Na de oprichting in 2013 heeft het AMLC diverse stadia van ontwikkelingen doorlopen. Na in het begin primair bezig geweest te zijn met signalen op witwassen werd deze taak uiteindelijk neergelegd bij de diverse FIOD-opsporingsteams in het land. Hierdoor kreeg het AMLC de ruimte om zich door te ontwikkelen tot een kennis- en expertisecentrum. Met inzicht en kennis kunnen vragen vanuit de opsporing immers beter worden beantwoord en kunnen transacties beter worden geduid.

De focus van het AMLC ligt op samenwerking

Het AMLC deelt daarom actief kennis en brengt dit samen in de witwasbestrijdingsketen. De focus ligt op samenwerken om de krachten van verschillende organisaties te verenigen en zo een stevige vuist te maken tegen steeds slimmer ingezette witwastechnieken. Inmiddels is het AMLC uitgegroeid tot een kennis- en expertisecentrum met een brede samenwerking in wisselende samenstelling tussen publieke en private partners.

Lees meer 'over het AMLC'

Op deze pagina