Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van AMLC

Presentaties en Workshops

Het AMLC heeft zich onder meer als doel gesteld dat partijen over adequate vakkennis en expertise beschikken om witwassen te onderkennen en optimaal te bestrijden. Dit proberen we te bereiken met verschillende activiteiten, waaronder het geven van presentaties, workshops en jurisprudentiebesprekingen. In beginsel geven we dergelijke presentaties in het kader van een samenwerking, en niet als ‘los’ evenement. Verzoeken voor presentaties en voorstellen voor samenwerking kunnen gemaild worden naar AML.Centre_Postbus@belastingdienst.nl. Verzoeken worden aan de hand van beschikbare capaciteit en de doelgroep beoordeeld.

Witwasspel: Edje van Utrecht

Naast het geven van presentatie zijn we bij het AMLC altijd opzoek naar innovatieve manieren om kennis over te dragen. Zo heeft het AMLC een uniek witwasspel ontwikkeld. Het witwasspel laat de spelers gedurende de workshop onderdeel uitmaken van een criminele organisatie. Ze krijgen de opdracht van de grote crimineel ‘Edje van Utrecht’ om op creatieve wijze geld wit te wassen. De spelers moeten witwasconstructies bedenken waardoor het inzicht van wat een witwasconstructie inhoudt, vergroot wordt.

Het witwasspel is al door veel verschillende groepen gespeeld. In het magazine ‘Notariaat’ is een verslag te lezen van een groep notarissen, advocaten, belastingadviseurs en mensen uit het bankwezen die de workshop volgt.

Het doel van de training is om mensen creatief te laten denken en bewust te maken van hoe op het oog legale constructies misbruikt kunnen worden door criminelen. Die bewustwording kan helpen om witwassen eerder te signaleren.

Witwasspel: Pressure Cooker

Samen met PwC hebben we een workshop ontwikkeld om kennis en bewustzijn rondom anti-witwassen te vergroten. In deze workshop kruipen de deelnemers in de huid van een onderneming die met een witwasschandaal geconfronteerd wordt. Wordt de betreffende onderneming inderdaad gebruikt door criminelen? Onder begeleiding van een analist en een witwasspecialist werken de deelnemers aan de hand van zelf geformuleerde hypotheses uit wat er mogelijk aan de hand is. Doel van de game is om witwassen te herkennen en stil te staan bij de mogelijke zwakke plekken in de eigen organisaties. Zou mijn bedrijf ook misbruikt kunnen worden? Lees hier meer en bekijk een kort filmpje om een impressie te krijgen van de game.