Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Verhullen door middel van fictieve leningen

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 09-06-2023 ECLI:NL:GHARL:2023:4930


In deze zaak staat een bestuurder terecht die meerdere fictieve leningen verstrekte aan een groothandelaar in aardappelen, groente en fruit. De AGF-handelaar loste de leningen af met contant geld dat van misdrijf afkomstig was.

Het hof vindt het opvallend dat de verstrekte leningen elkaar snel opvolgden en dat er soms ook snel werd afgelost nadat de lening was afgesloten. Verdachte heeft daarvoor geen plausibele uitleg gegeven. Verdachte heeft desgevraagd slechts in algemene zin verklaard dat het voor hem zakelijk interessant was om deze leningen af te sluiten. Dat blijkt echter niet concreet uit het dossier en komt het hof ook overigens niet aannemelijk voor gelet op de vaak dermate snelle aflossing van de leningen dat nauwelijks rente werd genoten, terwijl een opbrengst of winst op andere wijze voor verdachte evenmin aannemelijk is geworden.

Verdachte heeft vanuit diverse B.V.’s leningen verstrekt. Daarmee leek voor de buitenwereld dat de geldleningen afkomstig waren van diverse geldverstrekkers en maakt feitelijk lastig te achterhalen wie de uiteindelijke geldschieter is.

Het hof komt tot het oordeel dat sprake is van een (bewust opgezette) financiële constructie waarbij de schijn werd gewekt van verschillende valide geldverstrekkers en waarbij het de bedoeling was dat verdachte zelf buiten beeld zou blijven. Door deze financiële constructie - waarbij telkens omvangrijke contante geldbedragen giraal werden gemaakt - op te zetten onder schimmige omstandigheden: het gebruik van verschillende BV’s, het onrechtmatig gebruik van een bedrijfslogo en het om te tuin leiden van een relatie die een bankrekening ter beschikking stelt, is het handelen van verdachte naar de uiterlijke verschijningsvorm er op gericht geweest om de criminele herkomst van het geld te verhullen.

Eerder al meldde het OM dat de aardappelhandel vatbaar is voor witwaspraktijken vanwege de contante geldstromen.

Deel deze pagina