Go directly to content
Naar de homepage

Waarom Trade-based money laundering (TBML)?

Trade-based money laundering (TBML) wordt onder andere door de FATF beschreven als één van de drie hoofdmethoden waarmee criminele organisaties hun criminele winsten witwassen en terrorisme financieren. Met deze variant wordt crimineel geld omgezet en verplaatst door gebruik te maken van – vaak bestaande – handelsstromen. Deze vorm van witwassen groeit in populariteit ten opzichte van het transporteren van cash geld en het misbruiken van het financiële stelsel en vraagt om extra aandacht. Een mogelijke verklaring voor deze groei vindt de FATF in de strengere wetgeving en monitoring op de andere twee manieren. Het lijkt echter ook een mogelijkheid dat de intensievere focus op TBML tot de perceptie van groei en verschuiving heeft geleid.

Het AMLC gebruikt de definitie van het FATF van Trade-based money laundering:

THe process of disguising the proceeds of crime and moving value through the use of trade transactions in an attempt to legitimize their illegal origin or finance their activities.”[1]

De FATF-definitie is gekozen als startpunt voor dit thema. De definitie is echter breed interpreteerbaar en vraagt om een heldere definitie van scope en reikwijdte. Meer over de afbakening en scope van dit thema kunt u lezen op: “Wat is Trade Based Money Laundering”.

[1] FATF (2008), Best Practices Paper on Trade Based Money Laundering, OECD, Paris.