Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Witwassen met diamanten

Op donderdag 23 november 2023 is er vanuit het AMLC in samenwerking met EMPACT (Europol) een workshop georganiseerd over witwasrisico’s binnen de diamanthandel.

Bij deze workshop waren opsporingsdiensten uit verschillende landen aanwezig. Al snel kwam naar voren dat voor velen de diamanthandel nog een mysterie is. Een mogelijke reden hiervoor is dat de wereld van de diamanthandel van oorsprong erg gesloten is en de handel een lange (en complexe) supply chain heeft. Door de geslotenheid van de handel werd vroeger vaak zaken gedaan op basis van vertrouwen. Tijdens deze workshops hebben verschillende experts verteld over de diamanthandel en de recente ontwikkelingen. Zo zal ook deze sector steeds beter onderzoek moeten verrichten naar zijn klanten en weten met wie zij zaken doen.

Er is een internationaal netwerk waarbij verschillende organisaties zijn aangesloten om de bevindingen en recente ontwikkelingen te delen over onder andere de goud- en diamanthandel. Aangezien de diamanthandel in de basis al een sterk internationaal karakter heeft is het goed dat dit samenwerkingsverband in het leven is geroepen.

Het AMLC heeft contacten binnen dit netwerk. Indien jullie vragen hebben over de handel in diamanten, horen wij dat graag zodat we kunnen kijken of we de juiste contactpersoon kennen die jullie hier verder bij kunnen helpen. Mail naar AML.Centre_postbus@belastingdienst.nl

Indien jullie meer willen weten over de diamanthandel kun je hier de AMLC podcast “Diamanten en witwassen” beluisteren.

Deel deze pagina