Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Onderzoek naar de Troika Laundromat

Vorige week heeft het onderzoekscollectief OCCRP (Organized Crime and Corruption Project)  in samenwerking met onder andere Trouw, Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer de Troika laundromat gepubliceerd. Deze Troika laundromat lijkt soortgelijke kenmerken te hebben als de Russian en Azerbaijani laundromat die eerder gepubliceerd zijn.

De Troika Laundromat is ontdekt op basis van gelekte gegevens van een tweetal inmiddels gesloten Litouwse banken (Snoras AB en Ukio Bankas). Volgens de OCCRP heeft de Russische Troika bank opdracht gegeven een netwerk aan vennootschappen op te richten, in veelal belastingparadijzen. Deze vennootschappen maakten voor hun financiële transacties gebruik  van eerder genoemde Litouwse banken tussen 2006 en 2013. Via deze transacties werd naar alle waarschijnlijkheid Russisch (crimineel) geld rondgepompt binnen de witwasmachine om uiteindelijk via diverse (Europese) banken terecht te komen bij vennootschappen in verschillende landen, waaronder ook Nederland.

Het AMLC is  voorafgaand aan de publicatie door de Nederlandse journalisten benaderd om geanonimiseerde onderdelen uit de constructie te duiden. Het fenomeen van deze witwasstructuren, waarin criminele gelden via diverse rechtspersonen verplaatst worden en circuleren om uiteindelijk bij onder andere Nederlandse bedrijven of via Nederlandse bankrekeningen te eindigen voor aankopen/investeringen is bekend. Bij deze zogenoemde laundromats onderkennen wij drie fases:

  1. de criminele of frauduleuze verkrijging van geld of goederen;
  2. de verhulling, waarbij veelvuldig en grootschalig gelden rond gepompt worden met gebruikmaking van rechtspersonen en bankrekeningen in verschillende landen;
  3. de besteding of benutting van deze gelden.

In de perspublicaties worden vier linken naar Nederland genoemd:

  1. Een voormalig onderdeel van ABN AMRO (thans Royal Bank of Scotland) wordt als tussenpartij genoemd voor andere banken binnen de witwasmachine.
  2. Scheepsbouwer Heesen uit Oss heeft 43 miljoen euro ontvangen vanuit vennootschappen uit de witwasmachine voor de bouw van twee jachten voor een Russische senator.
  3. Vanuit de Litouwse banken gaat geld uit de witwasmachine naar bankrekeningen bij ATB en Garantibank in Nederland.
  4. Een aantal vennootschappen had binnen de witwasmachine bankrekeningen bij een ING vestiging in Rusland.

Het AMLC is sinds vorige week in samenwerking met andere partners aan het kijken in hoeverre de beschikbare informatie voor de FIOD relevant is voor losse onderzoeken dan wel voor het grotere fenomeen van het witwassen (via laundromats). Als jullie soortgelijke werkwijzen of structuren zien of andere specifieke aanknopingspunten zien verzoeken we jullie contact op te nemen met het AMLC.

Op deze pagina