Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Afscheid informatie-OvJ Rickert Ahling

Iets meer dan 7 jaar geleden kwam ik als informatie Officier van Justitie witwassen aan bij het AMLC. Het was mijn voornaamste taak om vanuit een landelijke visie op criminele geldstromen keuzes te maken in de signalen en onderzoeken op het gebied van witwassen: waar gaat de opsporing mee verder en wat heeft nu even géén prioriteit? In deze functie was me al snel duidelijk hoe we in de witwasbestrijding afhankelijk zijn van elkaars inspanningen. Opsporing, vervolging, toezicht, private partijen: we kunnen elkaar ontzettend versterken. Dat vraagt wel goede afstemming, binnen een ondersteunende structuur. Ik ben er trots op dat we met het AMLC een podium konden creëren waarop het goede gesprek kon worden gevoerd. Allereerst meer intern, met de oprichting van een landelijk selectieoverleg en bestendiging van de landelijke weegploeg witwassen waaraan naast FIOD ook (landelijke) politie deelneemt.

Daarnaast met de doorstart van het Non-Compliance-overleg waar de banden met alle WWFT-toezichthouders zijn aangehaald. Maar ook door de gezamenlijke oprichting van de Serious Crime Task Force, waar de knowhow van de private sector met de FIU zo wordt benut dat barrières kunnen worden opgeworpen tegen de georganiseerde criminaliteit. Altijd vanuit de “gospel” van follow-the-money. Boeven vang je via het geld. En liefst zo samen mogelijk. Want strafrecht is een indringend (ultimum) middel, maar niet het enige dat ons in de strijd tegen zware criminaliteit ten dienste staat. De deuren van samenwerking met toezicht, private sector en (lokaal) bestuur staan inmiddels wagenwijd open. Vanuit die gedachte heb ik nu de overstap gemaakt naar de ondermijningsomgeving van het Limburgse arrondissementsparket, waar ook in de samenwerking met onze omringende landen kansen liggen.  

Wat een mooie tijd heb ik gehad op en rond het AMLC, met toezicht en FIU, met de private sector, landelijke en regionale politie en met bevriende (lid)staten waar onze anti-witwasaanpak moest worden uitgeleerd om samen verder te komen. Ik wil vanaf deze plek iedereen bedanken die daaraan een bijdrage heeft geleverd. Keep up the good work! En heel graag tot ziens.

Rickert Ahling

Deel deze pagina