Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

AML Pressure Cooker

PwC en het AMLC hebben samen een nieuwe game ontwikkeld: de AML Pressure Cooker. In een workshop van 1,5 uur moeten de deelnemers met elkaar onder tijdsdruk een witwasschema zien te ontrafelen. De eerste versie van de game beleefde haar première tijdens het Fraude Film Festival op 3 en 4 oktober jl.

Door mensen vanuit het perspectief van de witwasser te laten denken, realiseren zij zich dat hun bedrijf onbewust gebruikt kan worden in een witwasconstructie. Juist dat willen we met de game onder de aandacht brengen.

We laten deelnemers in de huid kruipen van een onderneming die de eerste signalen binnenkrijgt dat ze gebruikt is voor witwassen. We proberen het beeld steeds scherper te krijgen via een hypothese-gedreven aanpak. We formuleren veronderstellingen, delen het probleemveld op in steeds kleinere stukjes en maken heel bewust keuzes op basis van waar we risico’s zien én waar we denken resultaat te halen. Focussen op iets wat risico heeft, maar waarvan we niets gaan zien, heeft geen zin. Net zomin als focussen op dingen die we wel makkelijk kunnen zien, maar die geen risico hebben. Een goede afweging tussen risico en haalbaarheid is dus belangrijk. Pas als we onze hypotheses geprioriteerd hebben, gaan we kijken hoe we die hypotheses toetsen aan de hand van de data die we tot onze beschikking hebben. Aan de hand van die data kijken we of de geformuleerde hypotheses wel of niet kloppen. En ondertussen telt de klok af…

PwC is gewend om hypothese gestuurd te denken, en heeft hele realistische data aan de game toegevoegd waar de deelnemers mee mogen werken. Het AMLC brengt expertise over witwasconstructies in, en laat na afloop van de game zien dat die constructies niet zomaar verzonnen zijn maar echt door criminelen worden gebruikt.

Na afloop van de workshop zijn de deelnemers alerter op witwassignalen en zijn ze beter in staat om de kritische plekken binnen de eigen organisatie bloot te leggen. De workshop wordt de komende maanden doorontwikkeld.

Meer weten? Lees ‘Met bewustzijn, data én intelligence witwassen te lijf’ en bekijk hier een kort filmpje met een sfeerimpressie van de workshop.

Op deze pagina