Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

AMLC-congres 'Samenwerken tegen witwassen'

Vrijdag 25 januari jongstleden was het zover: het eerste grote AMLC-congres. Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het AMLC kwamen zo’n 150 genodigden in Maarssen bijeen om te praten over de samenwerking in de strijd tegen witwassen. Wat gaat er goed, wat kan er beter en wat hebben we van elkaar nodig om een volgende stap te zetten?

Deelnemers aan het congres

Deelnemers waren afkomstig van overheidspartijen (o.a. opsporing, vervolging en toezicht) en private partijen (o.a. banken, trustkantoren en new payment partijen). Een gemêleerd gezelschap dus.

Afwisselend programma

Iedereen werd geïnspireerd door sprekers zoals onderzoeksjournalist Paul Radu van de OCCRP. Hij vertelde over zijn onderzoek naar grote internationale laundromats.

De hele dag was er veel ruimte voor discussie, onder meer met Tweede Kamerleden Chris van Dam en Roald van der Linde.

Onderzoek door de VU naar meldplicht

Voorafgaand aan het congres had de VU in samenwerking met het AMLC een onderzoek gedaan naar factoren die een rol spelen bij meldplichtige instellingen om de meldplicht al dan niet na te leven. Vanuit banken, accountantskantoren en trustkantoren waren 25 medewerkers geïnterviewd.

De eerste uitkomsten werden tijdens het congres gepresenteerd door professor Wim Huisman. Er kwamen in het onderzoek nogal wat argumenten naar voren om de meldplicht niet te willen of niet te kunnen naleven. Opvallend was dat de extrinsieke motivatie van de handhaving best een grote rol speelde. Men vond effecten van handhaving dusdanig afschrikwekkend dat dit een prikkel was om te melden.

En last but not least….onze fantastische dagvoorzitter Joop Vos zorgde met de juiste energie voor humor en ontspanning. Al met al een geslaagde dag, al zeggen we het zelf!

Op deze pagina