Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Cash limiet Amsterdam

In Amsterdam is het programma 'De Weerbare Stad' gepresenteerd. Daarin worden maatregelen aangekondigd om ondermijning tegen te gaan. Zo wil de gemeente onder meer de limiet voor contante betalingen verlagen om witwassen tegen te gaan. Sommige persberichten wekten de indruk dat Amsterdam al een verlaagde limiet van 1.000 euro heeft doorgevoerd. Dat is niet het geval. In het programma staat: 'Aan de gesprekstafel in december 2018 tussen de Driehoek en ondernemers in het 'luxe segment' werd de gezamenlijke zorg uitgesproken over de herkomst en omvang van de cashbetalingen. In Nederland geldt een meldingsplicht voor cashbetalingen boven de €10.000,- euro (dat is veel hoger dan elders in Europa). Om cashbetalingen willen wij deze omlaag brengen tot €1.000 euro (sic). Daarvoor vragen we aandacht bij het rijk.'

De meldingsplicht bij contante betalingen is geregeld in de Wwft en komt er voor beroepsmatige handelaren op neer dat zij moeten melden bij een contante betaling van 10.000 euro of meer waarbij er aanleiding is om te veronderstellen dat de transactie verband kan houden met witwassen of financieren van terrorisme. Als het goederen met grote waarde betreft, zoals schepen en goud, dan geldt een objectieve meldgrens van 20.000 euro. In Nederland geldt momenteel geen wettelijk vastgelegd maximumbedrag voor contante betalingen (cashlimiet), zoals in sommige Europese landen wel geldt. Eind vorig jaar opperde de VVD nog dat betalingen boven de 500 euro niet meer contant zouden mogen plaatsvinden.

Nederland behoort overigens tot de groep landen in Europa waar het minst (in aantal betalingen en in waarde van betalingen) met contant geld wordt betaald.

bron: Kamerbrief over rol gebruik en acceptatie van contant geld in Nederland

Op deze pagina