Edje van Utrecht
Edje van Utrecht is inmiddels een goede bekende binnen witwasbestrijding Nederland. Al een aantal jaren vraagt Edje in een workshop aan de deelnemers om hem te helpen zijn criminele geld te ‘legaliseren’. Van een vondst van een zak met contant geld in het bos tot het gebruiken van een rechterlijke uitspraak om een dwangbetaling uit te voeren, er zijn al heel wat oplossingen de revue gepasseerd.
Op 25 juni jl. pakten we het eens anders aan. In plaats van deelnemers uit één organisatie kwamen nu deelnemers uit 12 organisaties bijeen. Collega’s vanuit de opsporing, maar ook vanuit instellingen met een poortwachtersfunctie zoals banken en notarissen waren van de partij. Na een introductie over witwassen werden er in gemixte groepen creatieve oplossingen bedacht om het geld van Edje wit te wassen. Vervolgens kwamen alle groepen weer bij elkaar en werden nog veel meer mogelijke oplossingen besproken. Doel van de workshop is niet het onthouden van al die oplossingen, maar ‘anders kijken’. Dit kan helpen om witwassen eerder te signaleren. Zo vertelde een deelnemer na de workshop dat hij er altijd van was uitgegaan dat een witwassende crimineel in de luwte wil blijven. Nu zag hij in dat juist de openbaarheid opzoeken onderdeel kan zijn van de witwasstrategie.
Het werken met verschillende ‘bloedgroepen’ had als meerwaarde dat er in de verschillende werkgroepen geleerd kan worden van elkaars praktijkervaringen. Volgens de deelnemers was dit concept voor herhaling vatbaar. We hebben dus meteen een volgende workshop ingepland, en wel op 1 oktober 2019 (van ongeveer 9.30 – 13.00 in De Bilt). Interesse kenbaar maken kan via AML.Centre_Postbus@belastingdienst.nl , max. 3 deelnemers per organisatie en max. 30 deelnemers totaal.