Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

EU-confiscatierichtlijn; NCBC in strafrecht

Op 2 mei 2024 is de EU Richtlijn 2024/1260 betreffende ontneming en confiscatie van vermogensbestandsdelen (Confiscatierichtlijn) gepubliceerd. De Confiscatierichtlijn heeft er voor gezorgd dat in Nederland het wetsvoorstel Confiscatie criminele goederen (CCG) is ingetrokken.

Het ingetrokken CCG-wetsvoorstel bevatte een civielrechtelijke regeling inzake non conviction based confiscation (NCBC) terwijl de Confiscatierichtlijn een strafrechtelijke procedure vereist. Op 12 december 2023 hebben de Europese Raad en het Europese Parlement overeenstemming bereikt over de Confiscatierichtlijn. De minister van Justitie en Veiligheid heeft vervolgens op 15 maart 2024 per brief de Tweede Kamer geïnformeerd over het intrekken van het wetsvoorstel CCG.  

Tegenover de vertraging in deze wetgevingsprocedure staan volgens de Minister ook enkele voordelen, namelijk:

  • er kan relatief eenvoudig worden samengewerkt met andere Europese lidstaten omdat die lidstaten gehouden zijn tot de implementatie van eenzelfde, strafrechtelijke procedure NCBC;
  • er wordt voorkomen dat er verschillende regimes van toepassing zijn voor onder meer de verwerking van persoonsgegevens;
  • er is geen aparte regeling of slechts een beperkt aangepaste regeling nodig voor bijvoorbeeld toepassing van de strafvorderlijke beslag- en opsporingsbevoegdheden.

De Confiscatierichtlijn moet binnen 30 maanden zijn omgezet in nationale wetgeving, dus uiterlijk 23 november 2026. In het verslag van het schriftelijk overleg tussen de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid en de minister staat dat het nieuwe wetsvoorstel rond het einde van 2024 in consultatie wordt gebracht. We zullen dit dossier blijven volgen in verband met de aanvulling op de witwasaanpak.

Deel deze pagina