Groothandel meldt €34 miljoen niet
Publicatiedatum 20-12-2022, 14:41
Rechtbank Overijssel, 13 december 2022, ECLI:NL:RBOVE:2022:3737 (rechtspersoon), ECLI:NL:RBOVE:2022:3738 (feitelijk leidinggevende 1) en ECLI:NL:RBOVE:2022:3739 (feitelijk leidinggevende 2)
Een handelsonderneming in aardappelen, uien, knoflook en rijst meldt over een periode van ruim 2 jaar geen ongebruikelijke transacties ter waarde €34 miljoen in contanten. Daarnaast was het cliëntenonderzoek niet op orde van de Mauritaanse klanten en hun geldrunners.
Deze Wwft strafzaak is naast de bijzondere meldplichtige onderneming en de grote hoeveelheid cash op een aantal andere punten interessant.
- Het strafrechtelijke onderzoek is gestart naar aanleiding van meldingen van hoge contante stortingen van de Rabobank en de ING aan FIU-Nederland. Hieruit blijkt het belang van de meldingen van banken. Echter had de rechtbank iets anders verwacht van de banken en zegt: “In strafmatigende zin houdt de rechtbank rekening met het feit dat de Rabobank, ING en de accountant de werkwijze van verdachte jarenlange hebben laten doorgaan.”
- De rechtbank gebruikt een feit van algemene bekendheid. “De rechtbank acht het een feit van algemene bekendheid dat diverse vormen van criminaliteit gepaard gaan met grote hoeveelheden contant geld in doorgaans grote coupures, terwijl coupures van vijfhonderd euro in het normale betalingsverkeer een zeldzaamheid zijn.”
- In de bewezenverklaring is voor het niet doen van cliëntenonderzoek en het niet melden van ongebruikelijke transacties opgenomen dat de handelsonderneming en de feitelijk leidinggevenden daar een gewoonte van maakten. Conform artikel 6 lid 1 onder 3 WED is er dan een maximale gevangenisstraf van ten hoogste 4 jaar mogelijk wat weer zijn effect heeft op zaken als verjaring, voorlopige hechtenis en het gebruik van bepaalde opsporingsbevoegdheden.