Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Huurder martelkamer witwasser

Gerechtshof Amsterdam 20 december 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:3510

Op 22 juni 2020 ontdekt de politie een onderwereldgevangenis met martelkamer in zeecontainers in Wouwse Plantage. De verdachte in deze zaak huurde de loodsen die de criminele organisatie gebruikte om misdrijven zoals moord, gijzeling, afpersing en mishandeling te plegen. In de tenlastelegging is het witwassen niet opgenomen als misdrijf waar het oogmerk van de criminele organisatie op was gericht.

Verdachte huurde als bestuurder van een aannemersbedrijf de loodsen. Hij liet op zijn bankrekening geld storten om de huur mee te betalen en om geld door te boeken naar andere rekeningen, waarmee een medeverdachte de huur van een andere loods betaalde. Door op te treden als formeel huurder droeg hij bij aan het verhullen door wie en waarvoor de loodsen daadwerkelijk werden gebruikt.

Verdachte wordt vervolgd voor witwassen én voor deelneming aan de criminele organisatie, waarbij het witwassen niet in de tenlastelegging is opgenomen als doel van de criminele organisatie. In de tenlastelegging worden wel andersoortige misdrijven genoemd. Volgens het hof is het geen beletsel om de witwasser van de criminele organisatie ook voor art. 140 Sr te veroordelen. Verdachte was er immers van op de hoogte dat er een organisatie was met het oogmerk om misdrijven te plegen en de gedragingen van verdachte waren van wezenlijk belang om het oogmerk (moord, gijzeling etc.) te verwezenlijken.