Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Strategisch Programma Criminele Geldstromen 2024-2028

Het Strategisch Programma Criminele Geldstromen biedt een overkoepelende nationale strategie voor de opsporing en vervolging van criminele geldstromen in Nederland. Dit programma is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van diverse instanties: het Openbaar Ministerie, de bijzondere opsporingsdiensten zoals de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), de Politie, en de FIU-Nederland (Financial Intelligence Unit).

Doelstelling van het Programma

De doelstelling van het programma is gericht op:

 1. het risicogericht vormgeven van de aanpak criminele geldstromen,
 2. het creëren van samenhang en synergie tussen de diverse landelijke
  én regionale diensten, en
 3. meer zicht- en overzicht creëren op de totaal aanpak, waarbij een
  lange termijn visie op de gemeenschappelijke aanpak van criminele
  geldstromen en verstoren van het criminele verdienmodel de basis
  vormt.

Verwachte Impact

Met dit programma zet Nederland een krachtige stap in de strijd tegen financiële criminaliteit. De versterkte samenwerking, de inzet van innovatieve technologieën en de focus op preventie en bewustwording zullen bijdragen aan een robuuster en veiliger financieel systeem. Door deze integrale aanpak streeft Nederland naar een eerlijker en veiliger financieel stelsel, waar de integriteit van financiële transacties gewaarborgd is en criminele activiteiten geen kans krijgen.

Het Strategisch Programma Criminele Geldstromen 2024-2028 markeert een nieuwe fase in de nationale aanpak van financiële criminaliteit, waarbij alle betrokken instanties gezamenlijk werken aan een veiliger en eerlijker samenleving.

Raadpleeg het hele document Klik hier

Deel deze pagina