84 resultaten, gefilterd op
Terugkoppeling op verdacht gemelde transacties betreffende prepaidkaarten
Door: Erik Reissenweber, AML specialist AMLC Identificatie van gebruikers van financiële diensten is een van de speerpunten bij bestrijding van witwassen. Anoniem gebruik van prepaidkaarten lijkt vanuit anti-witwas perspectief in strijd met dit speerpunt. Het…
Het Lightning Network en witwasrisico's
Door: Ruben Schmidt, Forensic data scientist AMLC Het Lightning Network is een betrekkelijk nieuw fenomeen in het cryptodomein. Dit artikel beoogt lezers met basiskennis van crypto en de blockchain uit te leggen wat het Lightning…
Interview Ton Scholing, hoofd AMLC
Door: Dorine Stahlie en Ruut Regtering Ton Scholing neemt per 1 september afscheid van de FIOD. Hij is vanaf het eerste uur betrokken bij het AMLC en gaf daar de afgelopen 7 jaar leiding. We…
AMLC zet in op meer samenwerking in witwasbestrijding
Door: Erik Reissenweber (op persoonlijke titel) Op verzoek van het Nederlands Compliance Instituut (hierna NCI) schreef Erik Reissenweber (AML specialist bij het AMLC) voor vakblad 'De Compliance Officer' een bijdrage over 'AML anders'. In dit…
Gronddelicten en witwassen in het buitenland: vraag uit de praktijk
Door: Dorine Stahlie, AMLC Kunnen we in Nederland vervolgen als witwashandelingen of gronddelicten in het buitenland zijn gepleegd? Witwashandelingen in het buitenland Sinds 1 december 2020 is de Nederlandse strafwet van toepassing op de Nederlander…
NVB standaarden: interview
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft in overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) standaarden gepubliceerd over meer risico-gebaseerd klantonderzoek om witwassen te voorkomen. De eerste 5 standaarden zijn gepubliceerd en er zijn er nog…
Artikel ESG en witwassen
Een betere wereld begint bij jezelf, wordt vaak beweerd. Maar is dat wel voldoende als het gaat om het klimaat en mensenrechtenschendingen in de wereld? En welke rol spelen bedrijven hierin? In een wetenschappelijk artikel…
Non conviction based confiscation in Nederland en Europa
Door: Dr. Marie-Lena Marstaller, LL.M., AMLC Inleiding In het kader van de bestrijding van ondermijning en georganiseerde criminaliteit maken veel landen gebruik van non conviction based confiscation [voetnoot 1] (NCBC) instrumenten om vermogensbestanddelen met een…
Commodities en witwassen: de graansector
Noortje Boere, senior AML specialist bij het AMLC De afgelopen maanden is de graansector veelvuldig in het nieuws gekomen door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de graanprijs. Nederland importeert flink wat…
Professionele facilitators
Hoe organiseren financiële facilitators hun zaken? En in hoeverre werken zij samen in witwasnetwerken? Jo-Anne Kramer (promovenda aan de VU Amsterdam) schreef er een paper over aan de hand van politiegegevens onder leiding van Arjan…
Artikel contant geld
door: Ruut Regtering, AML-specialist AMLC Contant geld is een veelgebruikt instrument om geld wit te wassen en wordt vaak aangetroffen. Vaak is niet bekend uit welk misdrijf dit contante geld afkomstig is. Toch kan de…
Rusland en Verdachte Transacties
Door: Joris Rozemeijer (AMLC) Rusland is op 24 februari 2022 Oekraïne binnengevallen. Deze ‘speciale militaire operatie’ van Rusland heeft gezorgd voor een hele reeks aan EU sancties. In maart 2022 heeft de FIU een oproep…
IMF - Unmasking Control – Samenvatting en ervaringen uit de Nederlandse praktijk
Door: Jacob Klunder (KYC/AML Consultant), Frederique Richelle (AML specialist AMLC), Joost Marée ( Strategisch adviseur fraudepreventie bij het Ministerie van Financiën) en Dick Crijns (senior adviseur FIOD en AMLC) Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft…
Witwassen van virtuele valuta
Versie 2022 (update van column 2018) Door mr. R.A. Regtering (AML-specialist bij het AMLC) Bitcoins en criminaliteit Bitcoins en andere virtuele valuta worden geregeld in verband gebracht met witwassen. Maar er is niet altijd sprake…
Actieve omkoping in relatie tot witwassen: het belang van het oorzakelijk en temporeel verband
Door mr. Manon Kostense, medewerker opsporing FIOD[1] In de omkopingszaak bij SNS Property Finance bank heeft een ondernemer en diens detacheringsbedrijf een bankmedewerker van de vastgoedbank van SNS omgekocht. De omkoping vond plaats bij de…
Hoofdlijnen uit rapporten van FATF, ARK en DNB
De afgelopen periode zijn er verschillende rapporten verschenen met als onderwerp de Nederlandse witwasbestrijding. Lijvige rapporten. Die u wellicht nog op uw leeslijst heeft staan, maar waar u nog niet aan toegekomen bent. Om die…
Misbruik van rechtsvormen in Nederland
Door: Joost Marée (Strategisch Adviseur Fraudepreventie bij Ministerie van Financiën) en Erik Reissenweber (AML specialist, AMLC) - herzien op 9 november 2022 Rechtsvormen in Nederland kunnen worden misbruikt voor witwasdoeleinden, (belasting)fraude en andere criminele activiteiten.…
Interveniëren met effect
Het belang van het voorkomen van witwassen is duidelijk, maar de wijze waarop is niet eenvoudig. In het Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving is een artikel verschenen met inzichten over de aanpak van misdaad…
Financial Crime Script: arbeidsuitbuiting en witwasmethodieken
Door: Jeroen Hermens [1] (Nederlandse arbeidsinspectie) en Lyenne Naudin (AMLC) In samenwerking met de Nederlandse arbeidsinspectie en het AMLC is er een Financial Crime Script ontwikkeld over arbeidsuitbuiting en (mogelijke) witwasmethodieken. Arbeidsuitbuiting is een vorm…
Kwetsbaarheden voor witwassen bij PSP’s
Door: Noortje Boere en Erik Reissenweber (AMLC) Inleiding Witwassen is het verbergen en/of een schijnbaar legale status geven aan gelden[1] die afkomstig zijn uit een misdrijf, zodat het besteed en geïnvesteerd kan worden in de…