Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Luxegoederen in handen witwassen?

Is het in je handen hebben (in letterlijke zin) van verpakkingen met gestolen luxegoederen voldoende voor 'voorhanden hebben' (witwashandeling) in juridische zin?

Gerechtshof Amsterdam 10 juli 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:1606

Het hof oordeelt van niet in een zaak waarin verdachte het witwassen van luxegoederen ten laste werd gelegd. Er kon niet méér worden vastgesteld dan dat verdachte goederen, die zich in het verpakkingsmateriaal bevonden, in handen heeft gehad. Niet is komen vast te staan wanneer dat is geweest en onder welke omstandigheden. Hoe lang verdachte de goederen en het verpakkingsmateriaal heeft vastgehouden kon bijvoorbeeld niet worden vastgesteld. Daarom oordeelt het hof dat niet kan worden bewezen dat verdachte de goederen en de verpakking 'voorhanden' heeft gehad.

De witwashandelingen in sub b (waaronder voorhanden hebben) impliceren enige feitelijke zeggenschap. Deze uitspraak is in lijn met een arrest van hof Amsterdam van 15 oktober 2021 over een zaak waarin niet méér kon worden vastgesteld dan dat vingerafdrukken van de verdachte op verpakkingsmateriaal zijn aangetroffen. De samenvatting van deze zaak lees je hier.

Op deze pagina