Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Sham litigation

Wat is sham litigation? Hiermee doelen we op schijnprocedures die worden gevoerd om witwassen te verhullen. Jaarlijks buigen Nederlandse rechters zich over honderden zaken die niets of nauwelijks met Nederland te maken hebben, en waarin bijvoorbeeld dubieuze partijen uit Rusland of Moldavië tegenover elkaar staan.

Het kan zijn dat er een link met Nederland is omdat hier een brievenbusmaatschappij is gevestigd. Het kan ook zijn dat partijen simpelweg contractueel hebben afgesproken om bij geschillen naar een Nederlandse rechter te gaan.

De rechtspraak kan gebruikt worden om witwassen te verhullen, als partijen dóen alsof ze een conflict met elkaar hebben en de rechter een beslissing laten nemen over een betaling die gedaan moet worden. De rechterlijke uitspraak kan dan gebruikt worden als legitimatie voor de betaling van crimineel geld.

Russian Laundromat
In onder meer de Russian Laundromat is dit daadwerkelijk gebeurd. Hier werd een Moldavische rechter gebruikt. Er waren 2 Engelse bedrijven. Het ene bedrijf leende het andere zogenaamd een groot geldbedrag. Russische en Moldavische bedrijven stonden garant. Opeens was er een zogenaamd geschil over de lening, en het ene bedrijf sleepte het andere voor de Moldavische rechter. Door de rechter werd bevestigd dat het ene bedrijf het andere moest betalen. Vanuit de Russische bedrijven die garant stonden, werd op basis van de rechterlijke beslissing geld overgemaakt naar de Engelse bankrekening van het ene bedrijf. Als de bank van dat bedrijf vragen had gesteld over de transactie, had de rechterlijke beslissing als legitimatie overlegd kunnen worden.