Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Witwassen door aannemer, installateur en woningkopers

Rechtbank Overijssel 24 januari 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:218

Een aannemer, installateur en twee kopers van een woning worden verdacht van witwassen bij een groot herbouwproject. De betreffende woning is aangekocht voor een bedrag van € 180.000. In het aankoopproces werden andere potentiële kopers door de kopers geïntimideerd om hen te weerhouden op de woning te bieden. De makelaar hield bij de SNS bank achter dat er meerdere potentiële kopers waren. Zo bleef de aankoopprijs laag. De woning werd vervolgens grondig verbouwd en van luxe voorzien.
 
De verbouwing werd grotendeels in contanten betaald. Bij een doorzoeking werd een contant geldbedrag in en rondom het huis van de kopers/woningeigenaren aangetroffen van ruim €14.000. De herkomst van de contante geldbedragen kan niet worden verklaard door legale inkomsten van de kopers. Niet duidelijk is uit welk delict het geld (dat is aangetroffen en waarmee de grootschalige verbouwing is betaald) afkomstig is. Daarom doorloopt de rechtbank het stappenplan witwassen.

Volgens de rechtbank is er sprake van verschillende witwasindicatoren en typologieën:

  • Het contante geld is op enig moment vervoerd, terwijl dit aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich meebrengt;
  • Het is een feit van algemene bekendheid dat het voorhanden hebben van grote contante geldbedragen door privépersonen hoogst ongebruikelijk is vanwege het risico van onder meer diefstal, waarbij het geld niet is verzekerd;
  • De contante geldstroom kan niet worden verklaard op basis van financiële gegevens van kopers;
  • De contante geldbedragen zijn op geen enkele manier fiscaal verantwoord;
  • Er is betaald met grote coupures, terwijl coupures van € 100, € 200 en € 500 in het normale Nederlandse betalingsverkeer maar zelden worden gebruikt.

Een witwasvermoeden wordt daarom aangenomen. Op basis daarvan mag er een concrete verifieerbare verklaring van verdachte(n) worden verlangd voor de herkomst van het geld. De man heeft verklaard het geld te hebben geleend van iemand die de loterij heeft gewonnen in Duitsland. Die verklaring is onderzocht door het OM en wordt door de rechtbank als ongeloofwaardig en onbetrouwbaar terzijde geschoven. De genoemde geldschieter kende zijn naam immers amper en er was niets van de lening op papier gezet. De rechtbank concludeert daarom dat het witwasvermoeden in stand blijft en dat er geen andere conclusie mogelijk is dan dat het geld en de woning afkomstig zijn uit enig misdrijf.  De woning-eigenaresse wordt ook veroordeeld voor witwassen.

Ook de aannemer en de installateur worden veroordeeld voor witwassen. Zij kregen langere tijd in contanten betaald en wisten volgens de rechtbank dat het contante geld uit misdrijf afkomstig was. Zij maakten zich naast het witwassen ook schuldig aan valsheid in geschrift om de ontvangen contante geldbedragen in de boeken van het bedrijf te verantwoorden. De installateur factureerde op papier slechts een bedrag van ruim € 9.000, terwijl dit niet kan kloppen gelet op de luxe afwerking van de woning, de duur van de klus en de werkzaamheden.
 

Op deze pagina