Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Illegale sigaretten

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 9 november 2022: ECLI:NL:GHSHE:2022:3846
In oktober 2018 werden in een loods bijna 7 miljoen illegale sigaretten aangetroffen. Verdachte in deze zaak is eigenaar en gebruiker van de loods die deels wordt verhuurd aan mensen die hierin goederen stallen. Verdachte wordt verweten dat hij de illegale sigaretten voorhanden heeft gehad en daarvan vrijgesproken. Witwassen van de ontvangen huur afkomstig uit de sigarettenhandel is hier niet ten laste gelegd, maar had mogelijk een uitkomst kunnen bieden.

In deze zaak verklaarde verdachte niets te weten van de illegale sigaretten. Hij dacht dat het ging om kleding voor Afrika. Hij kende de mensen die de pallets sigaretten afleverden niet en heeft niet om identiteitspapieren gevraagd. Hij ging er vanuit dat de pallets werden afgeleverd namens een bedrijf uit Schiedam. Dat bedrijf had met verdachte een huurovereenkomst gesloten voor de opslag. De betaling van huur werd genoteerd in het kasboek van verdachte en betaling vond plaats in contanten. De verdachte ontving bijna alle huur in contanten. In het kasboek zijn met betrekking tot de huurder die de pallets met sigaretten heeft laten afleveren meermalen bedragen genoteerd waaraan geen inzicht kan worden ontleend wie deze bedragen heeft betaald. Alleen de naam van de zoon van verdachte staat erbij genoteerd. Volgens het hof kan (voorwaardelijk) opzet op het voorhanden hebben van de sigaretten niet worden bewezen en volgt vrijspraak.

Het witwassen van de huurpenningen is in deze zaak niet ten laste gelegd. Mogelijk was dat wel bewijsbaar geweest. Het is aannemelijk dat de huurpenningen afkomstig zijn uit de handel in de illegale sigaretten. Er was immers sprake van een onbekende huurder en de betalingen vonden plaats in contanten.

Op deze pagina