Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Ontwikkelaar van Cryptomixer Tornado Cash veroordeeld voor witwassen

Rechtbank Oost Brabant 14 mei 2024, ECLI:NL:RBOBR:2024:2069

Recent is de ontwikkelaar van de cryptomixer Tornado Cash veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 4 maanden. Tornado Cash is een softwaretool die het transactiespoor op de blockchain doorbreekt, waardoor de oorspronkelijke herkomst van cryptovaluta en de eigenaar ervan verborgen worden.

Tornado Cash is een softwaretool; een cryptomixer die het transactiespoor op de hashtag blockchain doorbreekt. Hierdoor verhult of verbergt Tornado Cash wat de oorspronkelijke herkomst van de opgenomen cryptovaluta is, wie de daadwerkelijke eigenaar is en waar de cryptovaluta naartoe worden verplaatst. Doordat Tornado Cash het mogelijk maakt volledig anoniem stortingen in en opnames uit Tornado Cash te doen, wordt eveneens verborgen of verhuld wie de feitelijke beschikkingsmacht over de cryptovaluta heeft, oftewel wie de cryptovaluta voorhanden heeft. Tornado Cash combineert maximale anonimiteit en optimale verhullingstechnieken, met een ernstig gebrek aan functionaliteiten die identificatie, controle of opsporing mogelijk maken. Het gaat dan ook niet - zoals de verdachte doet voorkomen - om een legitieme tool, die onbedoeld door criminelen is misbruikt.


Op deze manier is een grote hoeveelheid waarde in cryptovaluta witgewassen. Tornado Cash is niet slechts een hulpmiddel voor de crimineel maar geeft zelf feitelijk uitvoering aan de verbergende en verhullende handelingen. Wanneer deze handelingen worden uitgevoerd ten aanzien van uit misdrijf afkomstige cryptovaluta, is sprake van het uitvoeren van witwashandelingen door Tornado Cash. Tornado Cash functioneert zoals het door de verdachte en zijn medeoprichters is ontworpen en valt qua werking volledig onder hun verantwoordelijkheid. Als de verdachte mogelijkheden had willen hebben om op te kunnen treden tegen eventueel misbruik, dan had hij die moeten inbouwen. Dit deed hij echter niet. Tornado Cash werpt geen enkele drempel op voor de gebruiker die over crimineel vermogen beschikt en dit vermogen wil witwassen. De verdachte is daarom schuldig aan de tenlastegelegde witwashandelingen.

De verdachte was zich er bovendien bewust van waarvoor zijn tool werd gebruikt. Het is algemeen bekend dat een ‘cryptomixer’ of vergelijkbare diensten zoals Tornado Cash, gebruikt worden bij het witwassen van cryptovaluta.

Verdachte krijg zijn inbeslaggenomen Porsche en zo’n 1,9 miljoen euro (aan onder meer cryptovaluta) niet terug.

Tornado Cash is geen legitieme tool die onbedoeld door criminelen is misbruikt, maar een cryptomixer om de oorspronkelijke herkomst van de cryptovaluta te verbergen of te verhullen.

Deel deze pagina